Reprezentam Totolink LR1200 V2: colaborare Wi-Fi și LTE
Accesul la internet este necesar nu numai în cazul în care fibra este instalată: la cabină și în excursii există probleme cu un semnal stabil și, uneori, trebuie să vă asigurați acasă în caz de întrerupere a rețelei. În aceste situații, merită să ne uităm la soluții universale. Routerul Totolink LR1200 V2 acceptă comunicarea GSM și distribuie internetul mobil către toate dispozitivele. Să ne uităm la noutatea cazului.
Antene dificile
Totolink LR1200 V2 este un model compact. Există găuri pe fundul carcasei pentru montarea pe perete. Antenele sunt detașabile pentru transport ușor. Acestea funcționează atât pentru distribuirea Wi-Fi, cât și pentru primirea unui semnal GSM. Routerul poate funcționa în toate standardele de comunicare: de la 2G la 4G. Prin urmare, chiar și în sălbăticie, unde viteza mare este exclusă, Internetul, deși lent, va fi în continuare disponibil. Din neobișnuitele – indicatoare de pe panoul frontal. Sunt 9 dintre ei aici. Patru sunt responsabili pentru informarea cu privire la nivelul de recepție a semnalului rețelei celulare, doi pentru demonstrarea standardului de comunicație, un altul se aprinde la recepționarea unui SMS, ceilalți doi sunt indicatori standard de Wi-Fi și distribuție a energiei.
Există patru porturi LAN și o WAN pe partea din spate a routerului. Lățimea lor de bandă este de numai 100 Mbps. Lângă ele se află un slot pentru card SIM de dimensiuni complete. Nu există nicio legătură cu operatorii, deci dispozitivul este omnivor. Este ușor de utilizat chiar și în străinătate. Setul include toate adaptoarele SIM necesare – o caracteristică utilă, deoarece marea majoritate a utilizatorilor dețin cartele SIM de diferite formate. Dar decizia de a nu echipa Totolink LR1200 V2 cu porturi USB, având în vedere prețul său, pare ciudată.
Viteza maximă a routerului în intervalul de 5 GHz este de până la 867 Mbps, iar în intervalul de 2,4 GHz – până la 300 Mbps. Chipset-ul Qualcomm MDM9x07 este responsabil pentru comunicațiile mobile, oferind până la 150 Mbit / s printr-o conexiune LTE. Routerul are o caracteristică de prioritizare a conexiunii, alegând un semnal mai fiabil între LTE și o rețea cu fir. Un plus va fi suportul pentru tehnologia Beamforming, care contribuie la formarea unui semnal direcțional pentru un anumit obiect gadget. Iar modul MIMO, care funcționează într-o schemă 2×2: 2, mărește lățimea de bandă a canalului.
De la cuvinte la fapte
Vom face măsurători în diferite scenarii. Mediu ideal – smartphone-ul și routerul sunt plasate la o distanță de 2 metri fără obstacole. Condiții dificile – dispozitivele sunt la distanță de 16 metri unul de celălalt și există două bariere sub formă de pereți din beton armat. Viteza maximă pe care furnizorul o promite pentru tarif este de 100 Mbps. Printr-o conexiune prin cablu, conform benchmark-ului Speedtest, obținem 94 Mbps.
Pentru gama de 5 GHz, routerul folosește antene încorporate cu un câștig mic. În apropierea routerului, viteza în acest interval a fost maximă și a variat ușor. Dar în condiții dificile, rezultatele au fost destul de modeste. Viteza de la măsurare la măsurare variază de la 60 la 36 Mbps. La rândul său, în banda de 2,4 GHz, toate gadgeturile cu Totolink au menținut conexiunea stabilă, deși la o viteză mai mică.
Stânga – viteza de 5 GHz în condiții ideale. Dreapta – 5 GHz în medii dure
Stânga – Viteza de 2,4 GHz în condiții ideale. Dreapta – banda de 2,4 GHz în condiții dificile
Pentru testul LTE, am decis să ieșim din oraș. Pentru început, am măsurat viteza de pe un smartphone, în cazul nostru – Nokia 6.2 (conexiune de la MTS). Avem aproape 65 Mbps. Apoi am mutat cartela SIM pe un router cu funcție TTL activată și am conectat telefonul la acesta prin Wi-Fi de 5 GHz (nu mai existau puncte de acces wireless în apropiere). În același loc, indicatorii de viteză au scăzut cu aproximativ o treime. Un test similar a fost efectuat cu ajutorul unui alt operator – Yota. Cu toate acestea, compania a restricționat imediat accesul la rețea, în ciuda TTL-ului editat. Practica a arătat că modificarea valorilor acestui parametru nu este întotdeauna suficientă pentru a ascunde faptul distribuției traficului. În acest caz, nu mai rămâne decât să plătiți suplimentar pentru oportunitatea de a partaja internetul.
Stânga – viteză LTE cu o cartelă SIM într-un smartphone. Dreapta – viteză LTE cu o cartelă SIM într-un router și un smartphone conectat prin Wi-Fi de 5 GHz
Set de caracteristici de bază
Chiar și un utilizator fără experiență se poate ocupa de configurarea inițială a Totolink. Este suficient să vă conectați la punctul de acces wireless deschis al routerului utilizând un smartphone sau un computer, apoi să faceți cinci manipulări simple.
Specificații
- PLATFORMĂ
- WI-FI – MT7628DA + MT7612E
LTE – QUALCOMM MDM9X07 - MEMORIE
- RAM 8 MB
ROM 64 MB - RETEA FARA FIR
- IEEE 802.11 B / G / N / AC 2,4 ȘI 5 GHZ
- RATA TRANSFERULUI DE DATE
- 300 MBPS ÎN 2,4 GHZ ȘI 867 MBPS ÎN 5 GHZ
150 MBPS ÎN LTE - PORȚI
- 1 X WAN 100 MBPS
4 X LAN 100 MBPS - TIPURI DE CONEXIUNE
- DHCP, IP STATIC, PPPOE, LTE
- CARACTERISTICI
- GSM, QOS, TTL, BEAMFORMING, ЧТЕНИЕ SMS
Rezultat
Totolink LR1200 V2, datorită portabilității sale, suportului GSM și operatorului omnivor, este potrivit pentru utilizatorii care sunt în mișcare constantă și doresc să aibă un internet funcțional peste tot. Printre neajunsuri, menționăm că dispozitivul nu are porturi LAN gigabit, conectori USB și unele funcții, cum ar fi IPTV. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că în condiții de comunicare dificile – distanțe mari și obstacole sub formă de ziduri capitale – nu veți obține viteza maximă în intervalul de 5 GHz. Pe de altă parte, sunt incluse o garanție de trei ani a producătorului și adaptoare SIM, care sunt adăugări frumoase la opțiunile de router non-banale.